Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çeki Demiri Projesi

Çeki Demiri Nedir?

Çeki demiri, araçların arkasına monte edilerek, kendi kendine hareket kabiliyetine sahip olmayan donanımların taşınmasını sağlayan bir ekipmandır. Römork kancası olarak da bilinir ve genellikle metal bir kanca şeklindedir. Aracın arkasında şaseye takılarak motorlu veya motorsuz taşıtların çekilmesini sağlar. Bu bağlantı elemanı ile otomobil, motosiklet, tekne gibi birçok vasıta çekilebilir. Ayrıca, karavanlar da bu kanca yardımı ile çekilebilir. Çekilme işlemi yapılacak taşıtın ağırlığına göre iki tür çeki demiri bulunmaktadır: 750 kg üstü ve 750 kg altı.

Çeki Demiri Projesi Nedir?

Çeki Demiri Projesi, araç üzerinde gerçekleştirilen bir tadilat işlemi olarak bilinir. Uygun standartlarda olan çeki demirinin, ECE R55 belgesine sahip olması gerekmektedir. E belgesi bulunan çeki demirinin montajı talimatlara uygun şekilde yapılır. Bu belgeye sahip olmayan çeki demirleri güvenlik sorunlarına neden olabileceği gibi, araç ruhsatına işletilmesi de mümkün olmaz.

Çeki Demirinin Kullanım Amaçları

Çeki demirinin çeşitli kullanım amaçları bulunmaktadır. Bunlar arasında:

  • Yük römorku çekmek
  • İş amacıyla kullanılan ekipmanları çekmek
  • Tekne römorku çekmek
  • Vasıtalarda yer alan aparatların bağlanması

Çeki Demiri Projesi İçin Gereken Evraklar

Çeki demiri projesi için gereken evraklar şunlardır:

  • Araç ruhsatı
  • Montaj şeması
  • Çeki demiri faturası
  • Çeki demiri E belgesi
  • ECE R55 kullanım talimatı

Çeki Demiri Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeki Demiri Projesi kapsamında gerçekleştirilen çeki demiri montajında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gereken testlerden geçmemiş ve uygunluğu kanıtlanmamış, belgesiz ürünler can ve mal kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Kendi imkanlarınızla ya da yan sanayi yoluyla yapacağınız çeki demirleri araca işlenemez. Çeki demiriniz ruhsata işlenmiş olmalıdır. Aksi durumda, herhangi bir kontrol sırasında cezai işleme tabi tutulabilirsiniz. Ayrıca, kaza durumlarında asıl kusurlu sayılabilir ve aracınız kasko ve sigorta kapsamı dışında kalır.

Metal bağlantı parçası olan çeki demirinin, mekanik ve elektronik olarak doğru şekilde montajı hayati önem taşır. Arka tamponun alt kısmına ortalanarak dikkatli bir biçimde montaj yapılmalıdır. Mekanik bağlantının ağırlık ve dönüş testlerinin yapılması büyük önem taşır. Bu testler yapılmadığı takdirde araç kullanırken çeşitli problemler ve ciddi trafik kazalarına neden olabilir. Mekanik bağlantının yanı sıra elektrik bağlantısı da önemlidir. Sağ ve sol sinyal kabloları ve stop lambasının bağlantısı doğru şekilde yapılmalıdır.

Bazı araçlarda çeki demiri bulunmaz. Bu tür araçlarda çeki demiri kullanmak, Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde aracın teknik şartnamesine uygun olarak belirlenmiştir. Araç için teknik şartnamede uygunluk durumu belirtilmişse, o araca çeki demiri takılabilir. Çeki demirini ruhsata işletmek zorunludur. İşletilmediği durumlarda araç sahipleri cezai işlemlerle karşılaşabilir. Çeki demiri bulunan araçlar için belirlenmiş hız limitleri standart kuralların dışında olabilir.

Çeki Demiri Kapasitesi ve Maliyeti Nedir?

Çeki demirinin kapasitesi ve maliyeti, araca göre farklılık gösterebilir. Binek araçlarda ortalama 1200 kg çekme kapasitesine sahiptir. Bu kapasite, aracın marka ve modeline göre artabilir veya azalabilir. Çeki demiri montaj maliyeti, çeki demirinin ithal veya yerli olmasına ve aracın marka modeline göre değişebilir.

Detaylı bilgi almak ve sorularınız için Latif Can Gezekçioğlu’na 0(536) 038 75 43 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. ARACPROJESİ.COM.TR olarak, çeşitli marka ve modellerde çeki demiri projeleri sunmaktayız.

İletişim

Ankara

İstanbul

info@aracprojesi.com.tr

0(536) 038 75 43
.

BulunurOlun © 2025.